September update synthetische media
Er is weer een hoop gebeurd deze maand, het meest opvallend vond ik hoe `normaal` het klonen van jezelf om bij te verdienen wordt. Lees hier over studente Liri die een bijbaan in de horeca heeft, maar daarnaast ook nog in diverse landen bijverdient met onder andere reclames, interviews en instructievideo´s. Dit kan doordat ze de rechten op haar gezicht heeft afgestaan aan het bedrijf Hour One, die meerdere klonen in portefeuille heeft.
Het roept bij mij vragen op over wenselijkheid, de kleine lettertjes, maar ook over wat er met jouw kloon gebeurt als een dergelijk bedrijf failliet gaat… Gecombineerd met tekstsynthese worden klonen steeds autonomer en je hebt geen idee wat de digitale versie van jou zegt en doet.
Ethische aspecten bij deepfakes van overledenen
De afgelopen maand was er veel ophef over een documentaire waarin een deepfake versie van de stem van Anthony Bourdain is gebruikt om door hem zelf geschreven teksten voor te lezen. Dat de ophef hierbij ontstond was verrassend, het waren zijn eigen teksten en ook worden overleden personen al heel lang gebruikt, zelfs in reclames. Blijkbaar maakt het horen van iemands stemkloon meer los, wellicht dringt hiermee pas de enorme impact door van de mogelijkheden van synthetische media.
Het is goed dat het gesprek gevoerd wordt over de ethische dilemma’s en nodige regelgeving rondom het gebruik van overleden personen. Bij de inzet van bijvoorbeeld Dali en Einstein was er weinig discussie, het was voor educatieve doeleinden. Maar in het kader van rouwverwerking ligt het al gevoeliger, niet alle nabestaanden voelen zich hier goed bij. Het wordt nog ingewikkelder als de toepassing een commerciële of haast politieke lading krijgt, zoals de inzet van de Spaanse zangeres Lola Flores in een reclame voor bier of het gebruik van deepfakes van slachtoffers van de explosie in Libanon om gerechtigheid te vragen. Ook in Nederland ontbreekt afdoende wet- en regelgeving en is het nodig dat we het gesprek aangaan. Niet alleen in de context van post mortem privacy, ook om mensen te beschermen. We kunnen gewoon niet overzien wat de consequenties zijn van het afstaan van rechten op `jezelf` in digitale vorm.
Steeds meer Deepfakes-as-a-Service
Volgens Recorded Future zie je nu ook steeds meer maatwerk en handleidingen specifiek gericht op enerzijds het omzeilen van security systemen en anderzijds het automatiseren van phishing pogingen via email of op communicatieplatformen zoals Slack and Microsoft Teams. Cybercriminelen profiteren van de thuiswerktrend om medewerkers te manipuleren met goed getimede voicemailberichten van hun baas/collega, of een slack-bericht met dezelfde boodschap. Omgevingen die gebruikers impliciet vertrouwen omdat het een alternatieve werkomgeving is. In het overzichtsartikel wordt ook verwezen naar de kwetsbaarheid van biometrische verificatiesystemen.
Is AI een zelfstandige entiteit?
AI kan prachtige kunst maken en ook uitvindingen doen. Zou AI daarmee ook een patent kunnen aanvragen? Zowel in Zuid Afrika als in Australië is nu een patent toegekend aan een AI. Een woordvoerder van het Europese patent bureau heeft aangegeven aan dat hier nog steeds geldt dat AI vooral een instrument is, in gebruik bij de mens. Ook in de VS kunnen nog steeds alleen mensen een patent aanvragen.
Divers
- Goed nieuws op het gebied van het waarmerken van foto’s op websites. Truepic, onderdeel van de Coalition for Content Provenance and Authenticity (C2PA), lanceert een software development kit (SDK) om de metadata van foto’s, op het moment dat deze gemaakt worden met de camera vanuit een app, te verifiëren inclusief tijdstempel en geolocatie.
- Dit artikel dat ingaat op risico’s van deepfake technologie bij militaire operaties. Enerzijds kan het gebruikt worden om deepfakes te maken waarbij krijgsgevangenen dingen zeggen die het thuisfront en/of de operatie kunnen ondermijnen, anderzijds kunnen deepfakes gebruikt worden om de mentale gesteldheid van de gevangenen te beïnvloeden.
- Door keelkanker verloor acteur Val Kilmer zijn stem, maar dankzij AI is hij nu weer in staat met zijn eigen stem te spreken. Luister vooral naar dit fragment over zijn creatieve ziel ie zich weer kan uiten.
- Er komen steeds weer nieuwe en betere tekstsynthese modellen. Wil je het een keer ervaren, ga dan in gesprek Kanye West.
- Onderzoekers zijn er in geslaagd zogenaamde “Master Faces” te creëren waarmee ze 40% van de gezichten konden imiteren uit de dataset van 3 bekende gezichtsherkenningssystemen (Dlib, FaceNet en SphereFace). Dit was mede mogelijk doordat deze dataset een grote bias had richting oudere, blanke mannen. Het laat weer zien hoe met deepfake technologie getraind kan worden op het misleiden van biometrische herkenningssystemen.
Toegift
In mijn masterclasses refereer ik ook naar de mogelijkheden van online microtargeting. Deepfakes kunnen als middel bijdragen aan zowel de impact als verspreiding van (des)informatie die specifiek op jou gericht is. Dit artikel van Haroon Sheikh over hoe dit ons kan beïnvloeden gaf mij weer een nieuwe invalshoek.
Heb je vragen, ideeen of tips? Laat ze hieronder achter, of als je niet kunt inloggen kun je me ook op LinkedIn bereiken of via Twitter. Om deze update maandelijks in je mail te krijgen kun je een mailtje sturen naar update [apestaartje] digitalks.eu





